Dagbesteding bij Moai Seldsum

Werken bij de buitenploeg, binnenploeg of werken in onze winkel Ka&Ko.

Van maandag t/m vrijdag bieden wij van 9.00 tot 15.30 uur dagbesteding aan op Moai Seldsum. Het diverse aanbod sluit goed aan op de verschillende doelen die onze deelnemers hebben. Dit varieert van zinvolle dag invulling tot werken aan terugkeer naar het normale arbeidsproces.

Film: Dagbesteding bij Moai Seldsum

Voor mensen met een zorg- of begeleidingsvraag van alle leeftijden

Werken bij de buitenploeg

De buitenploeg houden zich met name bezig met alle voorkomende werkzaamheden op de boerderij. Hierbij kun je denken aan de verzorging van het groot vee (koeien, paarden, schapen), waarbij ze zorg dragen voor het voer, schone hokken, dieren verplaatsen naar andere weilanden enz.

Ook dragen zij zorg voor het schoon houden van het erf, het onderhouden van de moestuin, houtkloven en houtbewerking voor de verkoop.

Werken bij de Binnenploeg en Skoalle

De binnengroep houdt zich bezig met het aanleren van huishoudelijke vaardigheden. Na de lunch wordt er altijd iets georganiseerd waarbij samenwerking, sociale vaardigheden en groepsprocessen aan bod komen. Dit altijd zoveel mogelijk buiten en vaak betrekken we dieren hierbij. Ook sport en bewegen wordt veel toegepast in het middagprogramma. We merken dat de combinatie skoalle, waarbij de jongeren geconcentreerd bezig moeten zijn en daarnaast bewegen en frisse lucht een goede combinatie zijn.

Skoalle

We bieden onderwijs op maat aan, met voor iedere deelnemer doelen die gebaseerd zijn op eventuele terugkeer in het onderwijs. Per deelnemer wordt gekeken wat diegene aankan, hoe lang, hoeveel lesstof, welke lesstof en hoeveel andere deelnemers in dezelfde ruimte om de lesstof te kunnen maken. In de ochtend vindt het onderdeel skoalle plaats en na skoalle sluiten sommigen aan bij een ander onderdeel van de dagbesteding, zoals de buitenploeg of bij productie. De rest van de deelnemers van skoalle sluit aan bij de binnenploeg.

Leren omgaan met het arbeidsproces

De productie groep

Op loopafstand van de zorgboerderij heeft Moai Seldsum een productie groep. Dit lijkt het meest op het normale arbeidsproces. Er komt een opdracht binnen en dan wordt er met zijn allen gekeken naar hoe deze opdracht het beste en meest praktisch te kunnen volbrengen. Daarna wordt er een productielijn gemaakt en gaan de deelnemers aan de slag. Bij dit onderdeel leren de deelnemers samenwerken, verantwoording dragen voor het gehele arbeidsproces, plannen om de opdracht op tijd af te hebben en contact met chauffeurs en leveranciers te onderhouden.

Dit onderdeel van de dagbesteding heeft als doel om te leren omgaan met het arbeidsproces, om hier vervolgens bij een ander bedrijf mee aan het werk te gaan en ook daadwerkelijk in loondienst te kunnen werken.

Werken bij Ka&Ko

Dagbesteding voor mensen met een beperking

Van dinsdag t/m vrijdag vindt in onze woonwinkel dagbesteding plaats. De werkzaamheden worden aangepast aan wat iemand (aan) kan. Je kunt hierbij denken aan het uitpakken van bestellingen, het maken van producten voor in de winkel, het begroeten en helpen van klanten en het inpakken van cadeaus.

Natuurlijk is er ook ruimte om te knutselen en gezellig samen koffie en thee te drinken. Het is de dagbestedingsplek bij uitstek voor sociale jongeren.

Boerenwerk

Op dinsdag en donderdag gaat er een groep vanuit dagbesteding naar een collega boer. Hier helpen we bij de boeren werkzaamheden. Denk hierbij aan dierverzorging, erf opruimen en groenwerkzaamheden.

Wij zijn in het bezit van verschillende keurmerken.